loga gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiego

ikonka raportu Coronawirusa COVID-19   RODO - Klauzula Informacyjna O Przetwarzaniu Danych Osobowych   bip   Projekt Termomodernizacji Budynków Użyteczności Publicznej Ankieta dla Klientów Starostwa Powiatowego w Końskich Termomodernizacja Budynku DPS "Cichy Zakątek" w Końskich

tkn  ukraina     ikona kont bankowych kont starostwa  NUMERY KONT BANKOWYCH   e puap

komunikaty

Kontakt

Aktualności i wydarzenia

KULINARNE SPOTKANIE W SPECJALNYM OŚRODKU SZKOLNO – WYCHOWAWCZYM W BARYCZY

Paweł Goraj - Administrator

Jajka faszerowane, w galarecie i sałatkach zdjęcie kulinarne spotkaniekrólowały na stole w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Baryczy. Uczniowie pierwszej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej i dyrektor - Jan Słuszniak, zaprosili na degustację świątecznych potraw. W Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Baryczy uczy się obecnie 122 uczniów w wieku od 8 do 24 lat. Od września 2013 roku w Ośrodku funkcjonuje również Zasadnicza Szkoła Zawodowa, w której uczą się przyszli kucharze. „Od lat zabiegaliśmy o utworzenie klasy ponadgimnazjalnej w naszym Ośrodku – informuje dyrektor Jan Słuszniak.

– Nasi podopieczni, uczyli się u nas tylko w szkole podstawowej i gimnazjum. Aby kontynuować naukę, rodzice musieli szukać ośrodków poza powiatem koneckim, między innymi w Skarżysku Kamiennej, czy Kielcach. Ze względu na dojazd, czy niepełnosprawność dzieci kontynuacja nauki była tam często niemożliwa. Dlatego tak bardzo zależało nam, by w naszej placówce utworzyć klasę kucharską. Mogę Państwa zapewnić, że staramy się z całych sił, by dzieci czuły się u nas jak w domu. Wszyscy się znamy, więc nasi podopieczni i ich rodzice nie doświadczają dodatkowego stresu związanego ze zmianą szkoły. Pierwsza klasa kucharska jest nieliczna, ma tylko sześcioro uczniów, bo w tego typu ośrodkach klasy zawsze są małe. Tym bardziej młodzież wraz z nauczycielką - Grażyną Tomalą, tworzą ściśle zintegrowaną grupę” - zapewniał dyrektor Ośrodka. Na uroczyste spotkanie w dniu 11 kwietnia br., zaproszono rodziców młodych kucharzy, a także uczniów gimnazjum, przed którymi zaprezentowano wachlarz możliwości i umiejętności jakie można nabyć podczas nauki w/w zawodu. „Prowadziliśmy już rozmowy z rodzicami, a dziś chcemy im pokazać, jak wiele można osiągnąć pod opieką dobrych nauczycieli” – dodaje dyrektor Słuszniak. Władze samorządu powiatowego w tym dniu reprezentował wicestarosta konecki - Andrzej Marek Lenart, któremu towarzyszyli naczelnik Wydziału Polityki Społecznej, Oświaty i Zdrowia w Starostwie Powiatowym w Końskich - Krzysztof Stachera, główny specjalista - Lucyna Ziętek z Wydziału Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Leśnictwa w Starostwie Powiatowym w Końskich, oraz ks. Paweł Laskowski. Na wszystkich czekał okolicznościowo udekorowany stół wielkanocny, na którym znalazły się przede wszystkim potrawy z jajek. Dlatego też, zanim Dagmara Potocka, Aneta Knap, Lidia Rybicka i Hubert Milczarek zaprosili do degustacji, Aneta Knop opowiedziała o walorach i zaletach wykorzystanych produktów z których przygotowano potrawy. Również zgodnie z religijną tradycją ks. Paweł Laskowski odmówił modlitwę i poświęcił przygotowane potrawy wielkanocne. „Uczniowie bardzo angażowali się w przygotowanie dań” – mówiła z dumą nauczycielka - Grażyna Tomala. – Wszystkie prezentowane potrawy wzięły udział w konkursie pod nazwą - "Potrawy wielkanocne z jajkiem w roli głównej”, nad którym patronat honorowy objął Bogdan Soboń - starosta konecki.