loga gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiego

ikonka raportu Coronawirusa COVID-19   RODO - Klauzula Informacyjna O Przetwarzaniu Danych Osobowych   bip   Projekt Termomodernizacji Budynków Użyteczności Publicznej Ankieta dla Klientów Starostwa Powiatowego w Końskich Termomodernizacja Budynku DPS "Cichy Zakątek" w Końskich

tkn  ukraina     ikona kont bankowych kont starostwa  NUMERY KONT BANKOWYCH   e puap

komunikaty

Kontakt

Aktualności i wydarzenia

XVI Ogólnopolski Konkurs wiedzy kucharskiej dla młodzieży z niepełnosprawnościami

Paweł Goraj - Administrator

W czwartek 18 kwietnia br. w Specjalnym zdjęcie grupowe uczestników konkursu Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach, 22 uczniów z 11 Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z całego kraju m.in. z: Bydgoszczy, Łodzi, Żar, Sławna, Kutna czy Skarżyska-Kamiennej i oczywiście po raz pierwszy z Baryczy rywalizowało o tytuł najlepszych kucharzy. Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży z Niepełnosprawnościami odbywał się po raz XVI, w tym roku po raz pierwszy w Kielcach. Rywalizacja przybiegała w dwóch etapach. W pierwszym dniu uczniowie mieli przygotować dwie potrawy – przystawkę i deser. Na wszystko mieli tylko godzinę. Już w piątek na uczestników czekał  test teoretyczny składający się z 40 pytań w wersji komputerowej.

 

W kulinarnych zmaganiach to jury miało twardy orzech do zgryzienia, a jurorami byli znani w Kielcach restauratorzy, kucharze i hotelarze. Dania, które pojawiły się na stole konkursowym były na wysokim poziomie stąd też głośne i długie były obrady. Podniebienia i serca jury skradły łódeczki z cykorii (SOSW Barycz) sakiewki z szynki parmeńskiej, beza z truskawkami i borówkami czy wytrawne zawijasy z mango. Nasz Ośrodek reprezentowali uczniowie kl. III Branżowej Szkoły I Stopnia:

Magdalena Jaworska i Arkadiusz Brzózka z nauczycielkami przedmiotów zawodowych: Moniką Brzozowicz i  Grażyną Tomala.

Konkursowe potrawy SOSW w Baryczy to: przystawka „Rybka w łódce” – łosoś na serku śmietankowo-chrzanowym w liściu cykorii z żagielkiem z rzodkiewki oraz deser mini torcik bezowy z kremem kakaowym, udekorowany zawijasami z mango i borówkami. Nasze potrawy cieszyły się dużym uznaniem komisji konkursowej co zostało również skomentowane w telewizji kieleckiej.

W tym roku najlepsi okazali się młodzi kucharze ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Łodzi. Na drugim miejscu znalazły się Kielce, trzecie miejsce i nagroda powędrowała do Kutna, a nasi uczniowie otrzymali jako jedyni wyróżnienie. Laureaci i wyróżnieni  otrzymali nagrody i upominki ufundowane przez sponsorów wydarzenia.

Oprócz zmagań kulinarnych organizatorzy zadbali również o integrację uczestników. Wspólna kolacja i dyskoteka dla młodzieży oraz pokaz sushi. W drugim dniu, po konkursie wiedzy gastronomicznej przy komputerach, zorganizowano wycieczkę do Parku Legend w Nowej Słupi. Wszyscy uczestnicy byli pod wielkim wrażeniem sposobu przedstawienia i zainteresowania  ziemią świętokrzyską.

SOSW w Baryczy

Galeria zdjęć - XVI Ogólnopolski Konkurs...

2  3  4

6  7  8

fot. SOSW w Baryczy