Koło Gospodyń Wiejskich w Smykowie zaprezentowało na swoim profilu społecznościowym przepis na zakwas z buraków oraz wigilijny barszcz czerwony z uszkami na wspomnianym zakwasie. Całość filmu została zmontowana w świątecznym klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia z nutką humoru stanowi doskonałe połączenie. Zachęcamy do obejrzenia filmu - https://www.facebook.com/Giza66
ZAKWAS Z BURAKÓW - przepis
Chroni przed toksynami i szkodliwymi bakteriami, poprawia trawienie, sprawność fizyczną i zdrowie serca.
- 1 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
- 1 płaska łyżeczka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
Połączyć składniki i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 – 7 dni, a następnie przecedzić. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI NA ZAKWASIE - składniki
- woda 2 litry
- grzyby suszone – 1 garść
- marchew – 2 sztuki
- korzeń pietruszki – 1 sztuka
- seler korzeniowy -1/4 sztuki
- ząbki czosnku – 2 sztuki
- por (biała cześć) – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- liść laurowy suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3-4 sztuki
- owoc jałowca cały – 2 sztuki
- buraki czerwone – 2 kg
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony
- majeranek suszony – 1 łyżeczka
- tymianek suszony – 1 łyżeczka
- zakwas buraczany – 1 litr.
Galeria - "Polska Wieś Smakuje"
fot. Kadr z Filmu KGW w Smykowie