loga gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiego

ikonka raportu Coronawirusa COVID-19   RODO - Klauzula Informacyjna O Przetwarzaniu Danych Osobowych   bip   Projekt Termomodernizacji Budynków Użyteczności Publicznej Ankieta dla Klientów Starostwa Powiatowego w Końskich Termomodernizacja Budynku DPS "Cichy Zakątek" w Końskich

tkn  ukraina     ikona kont bankowych kont starostwa  NUMERY KONT BANKOWYCH   e puap

komunikaty

Kontakt

Aktualności i wydarzenia

Tradycyjne smaki, Opoczyński oberek i zabytki techniki

Paweł Goraj - Administrator

Gospodynie działające w Powiatowej Radzie KGW zdjęcie do artykułu tradycyjne smaki na którym widać Janusza Wojciechowskiego przy stole do mielenia ziarnapo raz kolejny zaprosiły do Maleńca. Magia tego miejsca i zabytkowe wnętrza XVIII wiecznego zakładu hutniczego zapewne były inspiracją dla nowej inicjatywy pod hasłem „Fabryka Smaku”. W otoczeniu zabytkowej, tytułowej fabryki przygotowano stoiska prezentujące stare technologie związane z pracą w gospodarstwie. Spotkanie rozpoczęło tradycyjne powitaniem chlebem i solą przybyłych gości, uczestniczących wcześniej w spotkaniu w starostwie powiatowym. Janusz Wojciechowski, unijny komisarz ds. rolnictwa i poseł - Krzysztof Lipiec zgodnie przypomnieli, jak ogromne znaczenie ma dowartościowanie małych i średnich gospodarstw i możliwość sprzedaży produktów rolniczych bezpośrednio przez rolników, ponieważ zapewnia to świeżość i najwyższą jakość polskiej żywności.

 

Kolejnym punktem programu było zwiedzanie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu. W rolę przewodnika wcielił się dyrektor obiektu Maciej Chłopek opowiadając ciekawostki i uruchomiając drewniane koło wodne napędzające w hali fabrycznej wszystkie urządzenia. Po tej porcji wiedzy na temat tradycji przemysłowych naszego powiatu przyszedł czas na doznania artystyczne.

Tradycyjne oberki opoczyńskie wykonał z werwą znany w regionie skrzypek Roman Wojciechowski ze Sławna, laureat nagrody im. Oskara Kolberga, a z autorskim programem wystąpił zespół „Takie Trio” z Opoczna w składzie: Wojciech Turek, Radosław Biniek i Kamilla Biniek - Kaczorowska.

Na zakończenie starosta konecki Grzegorz Piec zaprosił wszystkich na degustację tradycyjnych polskich potraw. W sobotniej „Fabryce Smaków” nie zabrakło bigosu, pierogów, kugla i słodkich wypieków, apetyty dopisywały, a do sukcesu przyczyniła się niewątpliwie wspaniała, słoneczna pogoda.

Opracował: Adam Kubka

Galeria - Tradycyjne smaki...

2  3  4  5

6  7  8  9

9  10  11  12

13  14  15  16

17  18  19  20

21  22  23  24

25  26  27  28

29  30  31  35

32  33  34

36  37  38  39

40  41  42  43

44  45  46  48

49  50  51  52

53  54  55  56

57  58  59  60

61  62  63  64

65  66  67  68

69  70  71  72

73  74  75  76

77  78  79  80

81  82  83  84

85  86  87  88

89  90  91  92

93  94  95  96

97  98  99  101

fot. Adam Kubka, Paweł Kubiak

fot. arch. Starostwo Powiatowe w Końskich