loga gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiego

ikonka raportu Coronawirusa COVID-19   RODO - Klauzula Informacyjna O Przetwarzaniu Danych Osobowych   bip   Projekt Termomodernizacji Budynków Użyteczności Publicznej Ankieta dla Klientów Starostwa Powiatowego w Końskich Termomodernizacja Budynku DPS "Cichy Zakątek" w Końskich

tkn  ukraina     ikona kont bankowych kont starostwa  NUMERY KONT BANKOWYCH   e puap

komunikaty

Kontakt

Aktualności i wydarzenia

KONECKA RYBA 2014

Paweł Goraj - Administrator

20 września br. na terenie Parku Miejskiego w Końskichzdjęcie KONECKA RYBA odbyła się X edycja Koneckiej Ryby. Tegoroczne Święto Hodowców Ryb i Wędkarzy znów zagościło w Końskich, przyciągając licznych mieszkańców i gości. Patronat honorowy nad tym wielkim wydarzeniem dla samorządu powiatowego objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki, oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego – Adam Jarubas. Ten kto zdecydował się na obecność i uczestnictwo w tym wydarzeniu z pewnością nie mógł narzekać na brak licznych atrakcji.

 Niespodzianką podczas tegorocznej edycji Koneckiej Ryby był tzw. Piknik Mleczny, który organizatorzy postanowili włączyć w obchody i jak mogliśmy się przekonać przyniósł on wielkie zainteresowanie. Podczas Pikniku i poczęstunku sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka promowano produkty i przetwory mleczne, zachęcając jednocześnie do degustacji szerokiej gamy różnorodnych produktów. Podczas degustacji szczególnym zainteresowaniem cieszyły się naleśniki i pierogi z takimi nadzieniami jak: ser, mięta, czy żurawina. Bezkonkurencyjny okazał się jednak swojski biały ser, który skradł podniebienia degustujących osób. Na stoiskach Koła Gospodyń Wiejskich z Korytnicy i Gospodarstwa Agroturystycznego z Kurozwęk każdy chętny mógł skosztować „niezliczonych” potraw o wyjątkowych walorach smakowych. „Z tego co widzimy nasze propozycje cieszą się bardzo dużą popularnością. Naszą dzisiejszą specjalnością jest ser biały z mleka krowiego. Takiego sera z wiejskiego gospodarstwa trudno szukać w sklepach” - podkreślały Jolanta Bąk i Elżbieta Korczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytnicy.

Na Pikniku nie mogło zabraknąć rodzimej Mleczarni Koneckiej, do której produktów nikogo nie trzeba zbyt długo przekonywać. Konecka „perełka”, jak niektórzy mówią o naszej Mleczarni jest z pewnością wielką siłą naszego regionu w segmencie przetworów mlecznych. Jej historię i produkty przypominał nam prezes Koneckiej Spółdzielni Mleczarskiej – Wiesław Stępień. „Na dzień dzisiejszy Konecka Mleczarnia jest przedsiębiorstwem, które zatrudnia 400 osób. Nasze produkty to połączenie tradycji smakowych przy zastosowaniu nowoczesnych technologii. Po nasze koneckie mleko w niektórych częściach naszego kraju ustawiają się kolejki, co w dzisiejszych czasach jest rzeczą nie pojętą. Dzięki naszym produktom 100 tysięcy osób dziennie ma kontakt z Końskimi. Dziękuję również Konecczanom za ich patriotyzm lokalny” - podkreślał prezes Koneckiej Mleczarni. Odważni mogli spróbować swoich sił w konkursie, podczas którego zadawano pytania z dziedziny szeroko pojętego mleczarstwa. Wśród wielu pytań uczestników pytano między innymi o to: czym się różni twaróg od sera białego, na czy polega pasteryzacja mleka, czy jego picie prosto od krowy może być szkodliwe i dlaczego nie powinno się jeść jogurtów smakowych. „Witam wszystkich na X edycji Koneckiej Ryby. To Święto szczególnie ważne dla naszych rodzimych przedsiębiorców. Hodowla Ryb na terenie naszego powiatu to zarówno lata tradycji jak i wspaniałych osiągnięć. Karp Królewski jest dziś potrawą znaną nie tylko na naszym terenie, ale i w całej Polsce. To Święto pozwala być bardziej zauważalnym wielu gospodarstwom rybnych naszego powiatu. Dziękuję za kontynuowanie tego wydarzenia wszystkim dotychczasowym ekipom samorządowym” - podkreślał Bogdan Soboń – starosta konecki. „Dla polskiej gospodarki produkcja żywności jest niezmiernie ważna. W ubiegłym roku udało nam się zrównać bilans handlowy, co oznacza, że zrównaliśmy eksport z importem. Będąc w Końskich chciałby podziękować waszym lokalny Stowarzyszeniom, takim jak choćby Krajowe Stowarzyszenie Wspierania Przedsiębiorczości, za pomoc jakiej udziela ono resortowi Gospodarki w kierowaniu pieniędzmi, przeznaczonymi dla przedsiębiorców na terenie województwa świętokrzyskiego. Cieszę się również, że mam dziś kolejną okazję spróbować tego najlepszego mleka świętokrzyskiego” - mówił wiceminister Gospodarki – Arkadiusz Bąk. Podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć również ryby. Organizatorzy przygotowali dla wszystkich chętnych poczęstunek w postaci pieczonego Karpia, po którego ustawiła się długa kolejka. Wielkie zainteresowanie degustacją i chęć spróbowania tej smakowitej ryby towarzyszyło Konecczanom, aż do późnych godzin nocnych. Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim przybyłym gościom wyrażając nadzieję, że przygotowane atrakcje pozwoliły miło i przyjemnie spędzić wrześniowy weekend.