loga gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiegologa gmin powiatu koneckiego

ikonka raportu Coronawirusa COVID-19   RODO - Klauzula Informacyjna O Przetwarzaniu Danych Osobowych   bip   Projekt Termomodernizacji Budynków Użyteczności Publicznej Ankieta dla Klientów Starostwa Powiatowego w Końskich Termomodernizacja Budynku DPS "Cichy Zakątek" w Końskich

tkn  ukraina     ikona kont bankowych kont starostwa  NUMERY KONT BANKOWYCH   e puap

komunikaty

Kontakt

Aktualności i wydarzenia

COMENIUS – UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE KUCHNIE NARODOWE JAKO OSTOJA TRADYCJI - TURCJA

W dniach od 30.05 - do 06.06.2012 r. uczniowiezdjęcie comenius 2012 i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Stąporkowie wzięli udział w wizycie roboczej w Turcji w ramach projektu „Kuchnie narodowe jako ostoja tradycji”, w ramach programu Comenius – uczenie się przez całe życie. Wraz z polską grupą w wizycie kończącej realizacje projektu uczestniczyli uczniowie i nauczyciele z Mersin w Turcji, Lewic na Słowacji i San Petro we Włoszech. Rankiem 30 maja grupa z Polski, na czele z Panią dyrektor ZSP w Stąporkowie – Hanną Rzepką, po 2-godzinnym locie i przebyciu ponad 2000 kilometrów dotarła do celu podróży i wylądowała na lotnisku w Stambule. Turcja jako państwo kojarzy się wielu Europejczykom z ubóstwem i zacofaniem kulturalnym, społecznym i gospodarczym.

 

Nic bardziej mylnego. Zwiedzając ten jakże wspaniały kraj Polscy uczniowie mogli na własne oczy zaprzeczać pewnym mylnym stereotypom. Piękne meczety Haga Sofia, Błękitny Meczet, czy też monumentalne miasto Istambuł, rozdzielone Cieśniną Bosfor na część europejską i azjatycką podkreślały wspaniałość tych miejsc oraz ogromny rozwój państwa w ostatnich latach. Polacy zdając relację z podróży przekonywali nas, że Turcja nigdy nie śpi i już od wczesnych godzin porannych miasto tętniło życiem. Stambuł zachwyca różnorodnością i odmiennością kultur. Spacerując po ulicach można zobaczyć Turków ubranych zarówno w typowo europejski sposób, jak również dostrzec kultywowanie tureckich tradycji w postaci tak zwanych czadorów. Po dwóch dniach polska grupa pełna wrażeń opuściła Stambuł i udała się do Adany, gdzie oczekiwała na nich delegacja nauczycieli ze szkoły w Mersin biorącej udział w projekcie. Zabrano ich do najstarszej części Adany, gdzie można było zobaczyć tradycyjne warsztaty rzemieślnicze i manufaktury. W Adanie Polacy mieli okazję obserwować kolejne etapy przygotowania i skosztować słynnego prawdziwego tureckiego kebaba. W czasie podróży do Mersin podziwiali krajobraz Adany, na który duży wpływ ma przede wszystkim położenie tego pięknego miasta. Mersin miejsce docelowej podróży to piękne portowe, 800 tys. miasto. Wzdłuż nabrzeża ciągną się zielone bulwary, a dalej położone są nowoczesne dzielnice mieszkaniowe, na zewnątrz których zlokalizowane są dzielnice przemysłowe. Po przybyciu na miejsce goście z Polski zostali zakwaterowani u rodzin tureckich, które gościły ich przez kolejne pięć dni. Polacy zostali przyjęci bardzo ciepło i życzliwie, jak nowi członkowie rodziny. Wspólne posiłki, długie rozmowy w języku angielskim, poznawanie rodzin - ich zwyczajów, zainteresowań, sposobów spędzania czasu wolnego, dawało doskonałą okazję do zacieśniania kontaktów i poznawania tradycji i obyczajów tej wspaniałej narodowości. Pobyt w Mersin był doskonale zorganizowany. Polacy zobaczyli między innymi strome zejście do „nieba”, czyli groty skalnej położonej w głębi ziemi, zwiedzili lokalne muzeum marynistyczne, miejsce działalności Pawła z Tarsu oraz jedyny chrześcijański kościół w tym regionie. Przewodnim tematem projektu były przede wszystkim kuchnie narodowe. Polscy goście mieli możliwość skosztowania wielu potraw przygotowanych specjalnie dla nich na terenie szkoły, do której uczęszczają ich tureccy przyjaciele. Szwedzki stół wprost uginał się od różnorodnych mięs, owoców, warzyw i wypieków,a przed degustacją wszyscy mogli podziwiać narodowy taniec turecki. Uczniowie wraz z towarzyszącymi im opiekunami poprzez porównywanie potraw starali się także odnajdywać podobieństwa i różnice w tradycjach kulinarnych krajów biorących udział w projekcje. W ramach prac projektowych przedstawiciele poszczególnych szkół przedstawili także prezentacje multimedialne na temat kuchni narodowych Włoch, Słowacji, Turcji i Polski oraz wykonane w ramach projektu kalendarze kulinarne zawierające zdjęcia i przepisy, w języku angielskim i narodowym tych potraw. „Przez kilka dni spędzonych w Turcji przekonaliśmy się, że jest to wspaniały naród, że Turcy są ludźmi o wielkim sercu, którzy na każdym kroku okazywali nam pomoc. Traktowali obcokrajowców tak dobrze, że mogliśmy się poczuć zupełnie jak u siebie, a atmosfera tam panująca skutecznie zachęca do odwiedzenia tego jakże pięknego kraju po raz kolejny” - mówili jednym tchem uczniowie ZSP w Stąporkowie, którzy wrócili do Polski niczym zaczarowani pięknem i różnorodnością Turcji.